• Gázszerelő - gázkészülék csere
 • Gázszerelő - gázkészülék javítás
 • Gázszerelő - gázkészülék karbantartás

Gáztár

Megtörtént esetek

Gázkészülék csere

 

 

Egy adott gázkészülék csere mindig a hivatalos folyamatok szerint történik, ennek betartása alól egyetlen egy gázkészülék szerelő és karbantartó sem mentesülhet.

Gázkészülék csere a házbanA gázkészülék cseréje (cirkó vagy kazán, bojler, konvektor) akkor lesz aktuális probléma, ha a régebbi gázkészülék meghibásodása és megvizsgálása után a gázszerelő véleménye szerint a gázkészülék javítása már nem lehetséges, illetve olyan magas költséggel jár, hogy sokkal kifizetődőbb egy újabb, energiatakarékosabb gázkészülék (cirkó, kazán) megvétele és beüzemelése.

Az alábbi főbb lépésekkel kell számolnia gázkészülék csere esetén:

 • Személyes felmérés: munkatársunk ingyenes helyszíni felmérés keretében megtekinti az ingatlanában kialakított fűtés illetve gázrendszert, majd ennek függvényében az otthonában látottakat fogja felhasználni a részletes árajánlat elkészítéséhez.
 • Gázterv valamint kémény bélelés illetve egyéb lehetőségek feltárása: A gyakorlati kivitelezés mellett elengedhetetlen feladat a gázrendszer alapos tervezése, illetve kéményseprő bevonása is szükséges lehet a tervezési folyamat során.
 • A kémények tervbe foglalása során kiemelkedő szempont
 • Kivitelezés: a megvásárolt gázkészüléket, legyen szó cirkóról vagy kazánról a gázterv alapján felszerelik illetve a gázcsőrendszert kialakítják.
 • EPH jegyzőkönyv: az egyik kiemelten fontos és kihagyhatatlan lépés abban az esetben, ha gázkészülék csere előtt áll, hogy rendelkezésre álljon az EPH (Egyen Potenciálra Hozás) jegyzőkönyv, mely arra szolgál, hogy a gázkészülék cserét végző szakember elkezdhesse a munkafolyamatot, mivel a jegyzőkönyv meglétét minden esetben igazolni kell a gázművek felé.
 • Beüzemelés: a gázkészüléket a beüzemelés előtt már beindítják a készüléket, azonban a beüzemelőnek kell azt véglegesítenie.

Az EPH jegyzőkönyv az alábbi folyamatok, módosítások esetén szükséges:
Új építésű vagy meglévő épületben történő új gázhálózat kiépítése esetén mindig, azaz kötelezően szükséges EPH jegyzőkönyv készítése.

Az alábbi néhány példa rávilágít arra, hogy milyen esetben szükséges az EPH:

 1. új fogyasztói gázvezeték kialakítása
 2. új gázmérő hely kialakítása
 3. új gázkészülék beüzemelése, felszerelése esetén.

Meglévő gázkészülék csere vagy módosítás alkalmával is kell EPH jegyzőkönyv, abban az esetben, ha a cserélendő gázkészülék flexibilis csővel lett kiépítve, beszerelve.

Gázkészülék csere a fürdőszobábanHarmadik eset kifejezetten akkor lép érvénybe, ha a fürdőszobában a gázkészüléket, cirkót olyan helyre szerelik fel, ahol a kád a gázkészülék közvetlen közelében helyezkedik el. Fontos megjegyezni, hogy ebben az esetben akkor kell EPH jegyzőkönyvet készíteni, ha a cirkó vagy egyéb gázkészülék érintésvédelmi besorolása rosszabb, mint IP45 – IPx5 vagy éppen csak fröccsenő víz ellen védett. Ilyen esetben nem számít, hogy milyen módszerrel lett kialakítva a gázkészülékkel üzemelő rendszer (fix bekötés – flexicsővel történő bekötés).