• Gázszerelő - gázkészülék csere
  • Gázszerelő - gázkészülék javítás
  • Gázszerelő - gázkészülék karbantartás

Gáztár

Megtörtént esetek

Hogyan működik a gáztűzhely?

Napjainkban annyira általános egy gáztűzhely használata, hogy igazán bele sem gondolunk abba, hogyan is működik ez az egyszerű, és társaihoz képest más elven működő, kevés alkatrészt igénylő szerkezet. Működésük közel azonos, ám funkcióikat tekintve különböző lehetőségeket biztosítanak, használójuk számára.

Gáztűzhely műszaki rajzaA gáztűzhely működéséhez többféle gázt is fel lehet használni. Ezek között a földgáz az egyik leggyakoribb, hiszen szinte mindenütt van nyomás alatt álló földgázhálózat. Amennyiben bizonyos területeken mégsem lenne kiépítve, abban az esetben minimális átalakítás után, PB-gázzal (propán-bután gáz) is működő gáztűzhely használatára van lehetőség.  Mostanában egyre több esetben lehet eleve erre a gázra kialakított konstrukciókat vásárolni. Mivel eredetileg ezek a gázok színtelenek és szagtalanok, csökkentve a robbanásveszély lehetőségét, úgymond szagosítják, hogy ömlő gáz esetén, a felhasználó észrevehesse azt.

Biztonsági szempontból tekintve a gáztűzhelyek mindig fix előírások és szabványok alapján kerülnek legyártásra, hogy a legkisebb hibalehetőséget is ki tudják zárni. Különböző előírás van a működésre, javításra és használatba vételre is. Ebből több, a működést is érinti, ilyen például a felületek legmagasabb hőmérséklete, az égéstermék kibocsátásának mértéke vagy többek között a gáztűzhely nyitott és zárt égéstérre vonatkozó szabályai. Ezen előírások garantálják, hogy a gáztűzhely használata biztonságos legyen mindenkinek.

A gáztűzhely használatba vétele, egy néhány lépéses feladatsorból áll. Meg kell nyitni a gázt, majd egy erre alkalmas eszközzel lángra kell lobbantani. Ezután használatba lehet venni, legyen szó sütésről vagy főzésről.

A működést tekintve a szelepszabályozó gombbal más nevén forgatógombbal lehet a gázt megnyitni. A gombot be kell nyomni, elfordítani és úgy kell tartani, más esetekben elég egyszerűen elfordítani, majd ezt követően begyújtani a gázt. A gáztűzhely ugyanezen része, szabályozza a gáznyomást, ennek köszönhetően tudjuk a láng nagyságát beállítani. Ahhoz, hogy a gombot ne kelljen folyamatosan benyomva tartani, egy termoelektromos vagy ionizációs elven működő égésbiztosítót szerelnek be. Ez hő hatására minimális feszültséget termel, majd a mágnesszelep kinyílik, ezáltal a gáznak szabad utat engedve. Ennek köszönhetően, csökken a balesetveszély is, mivel, ha ezen elemeket nem éri hő, az áramtermelés lecsökken, a mágnes elenged, ezáltal a szelep bezáródik, így a gáz sem ömlik tovább.

A gáz égéséhez szükséges oxigén is, melyet a helyiség légteréből nyer ki a láng, égése során. Ennek hiányában szénmonoxid keletkezhet, mely igen veszélyes lehet. Emiatt érdemes a gáztűzhely használata közben és után szellőztetni.

A gáztűzhely a már égő lángját, a gázrózsa vagy égőfedél oszlatja el, mely különböző méretekben és kialakításokban kerül a tűzhelyre gyártótól függően. Gyakori kiegészítője a gáztűzhelyeknek a lángelosztó, melynek funkciója, hogy a lángot nagyobb felületen lehessen eloszlatni, így arányosabb melegítést téve lehetővé. A lángelosztóknak számtalan mérete és formája létezik. Ez természetesen a gázrózsa felé kerül. Napjainkban egyre több helyen lehet kapni energiatakarékos gázrózsákat is, melyek hatékonyabban oszlatják el a lángot, ezáltal a lángelosztó bizonyos esetekben elhagyható. Ezek túlnyomóan, kialakításukban és alakjukban térnek el a megszokott kialakítástól.

Sütőterüket tekintve sokféle gáztűzhely létezik. A modernebb sütőrészében már van légkeverés és grillező funkció is, elődeikkel ellentétben. A gáz-légkeveréses sütőterekben található egy ventilátor, melynek feladata, hogy forgása segítségével a láng által létrejött hőt szabályosan oszlassa el a sütőtérben, tehát megközelítőleg mindenütt hasonló hőfok legyen. Ennek köszönhetően az ételek sokkal egyenletesebben és gyorsabban sülnek át, nem csak alulról melegednek. A gáztűzhely grillező funkciója általában a sütőtér tetejébe kerül beépítésre, így az ételeket fentről lehet átsütni, megpirítani.

A sütőajtó nem tartozik különösebben a működést befolyásoló tényezőkhöz, mégis érdemes lehet megfontolni, hogy milyen sütőajtóval rendelkezzen a gáztűzhely. Léteznek üveg nélküliek, melynek hátránya, hogy használatuk közben, nem lehet belátni, így ahhoz, hogy tudjuk mennyire sült át az étel, szükséges kinyitogatni. Amennyiben a gáztűzhely sütőajtaja rendelkezik üveggel, akkor több megoldással is találkozhatunk. Léteznek egy rétegű és több rétegű üvegből készült ajtók. Minél több az üvegréteg, annál jobban elszigeteli a hőt. A modern gáztűzhely sütőajtója, szinte már alig melegszik át, akár már szabad kézzel is meg lehet érinteni.

A fent leírt gáztűzhelyen kívül, léteznek még kombinált tűzhelyek. Ezeknek például csak a felső főző része működik gázzal. Működési elve, megegyezik a korábban leírtakkal, viszont az alsó sütőtér már elektromos megoldást használ, különböző sütési funkciókkal.

Egy gáztűzhely megvásárlásánál, mindig mérvadó volt az alacsony fogyasztás és energiatakarékosság. A kialakításuknak köszönhetően, napjainkra egyre hatékonyabb gáztűzhelyek kerülnek a boltokba, így a mai napig fel tudja venni a versenyt más társaival szemben. Javíttatása egy váratlan hiba esetén egyszerű és gyors, köszönhetően a csekély alkatrész mennyiségnek, mely komoly előny riválisaival szemben.