• Gázszerelő - gázkészülék csere
  • Gázszerelő - gázkészülék javítás
  • Gázszerelő - gázkészülék karbantartás

Gáztár

Megtörtént esetek

Gázkonvektor őrlángja

Amióta elterjedtek a gázkonvektorok, a fűtési szezon egyik etalonja a gázkonvektor begyújtása. A gázkonvektorokból is kétféle típus létezik:

  1. parapetes (zárt égésterű) gázkazán: jellegzetesen az ablakok alatt elhelyezkedő gázkonvektorfajta
  2. kéménybe kötött gázkonvektor

Általánosságban elmondható, hogy a parapetes, azaz zárt égésterű gázkonvektorok terjedtek el, egyetlen egy főbb, gázszerelőt igénylő feladat van a parapetes gázkonvektorral kapcsolatban.

Gázkonvektor hibajelenségek

A begyújtása az ilyen típusú gázkonvektoroknak igen nehézkes, ugyanis az őrlánghoz vezető fúvóka valamint cső igen könnyen képes eldugulni.
Ha ez nem lenne elég, akkor a gáz tiszta útja mellett a gyújtószikrának is tökéletesen kell ellátnia a funkcióját, hogy a szezonális beüzemelés zökkenőmentesen történjen.
Tovább tetézve a hibalehetőségek számát, az őrlángra is kiemelt figyelmet kell fordítani, ugyanis apró láng esetén nem fog égve maradni, a biztonsági hőérzékelő miatt.
Nagy őrláng esetén ugyan állandóan ég az őrláng viszont jelentős mértékű kormozódást fog előidézni, ami előbb vagy utóbb meghibásodáshoz fog vezetni.

Összefoglalva: kisméretű őrláng esetén rengeteg próbálkozás után van esély arra, hogy égve maradjon, azonban robbanással járó begyulladást is előidézhet.

Érezhető, hogy igen sok apróságon múlik, hogy milyen hatással fog üzemelni a gázkonvektor.

Másik gyakori hibajelenség, az ízeltlábúak gyűjtőégőbe való befészkelése, ami ugyan olyan hibajelenséget produkál, mint mikor nem tudjuk egyszerűen beüzemelni a gázkonvektort.

Ilyen esetben az őrláng fúvókájának cseréjével lehet orvosolni a hibajelenséget (természetesen a szikra helyét is finom hangolni kell, hogy elérjük a stabil üzemeltetést.

A fent említett problémából fakadó újabb meghibásodás keletkezhet a hőfokszabályzó körül.

A hőfokszabályzó működési elve, hogy az azon beállított hőfok elérése esetén a gázkonvektor kikapcsol. Könnyen előfordulhat, hogy a szabályzó elhasználódik és nem a megfelelő időben fogja ki-be kapcsolni a gázkonvektort.

A kéménybe kötött gázkonvektor esetén fokozott felügyeletet igényel maga a készülék illetve a kémény állapota.

Új típusú gázkonvektorok már füstgáz visszaáramlás érzékelővel vannak szerelve, azonban a régebbi gázkonvektorok még az érzékelő nélkül kerültek forgalomba,azonban ezt utólag is bele lehet szerelni.